De folkloristische vereniging de "Stedeker Daansers" uit Diepenheim, ook wel de "Boer'n Daansers" genoemd. De naam is deels een verwijzing naar de bijnaam voor Diepenheim, namelijk "Stedeke". Diepenheim is met stadsrechten vanaf de 13e eeuw één van de kleinste steden in het oosten van Nederland gebleven en kreeg daarom het verkleinwoord voor stad, "Stedeke", opgeplakt. Met enige trots op hun kleine kastelenstadje wordt deze naam dan ook door de inwoners en de dansgroep gebruikt.De groep is ontstaan tijdens de 20-jarige viering van de bevrijding van Nederland, op 5 mei 1965. Het initiatief kwam vanuit de Plattelands Jongeren Organisatie. Een groep jongeren (en enkele ouderen) studeerden op de boerendeel van de familie Luttikhedde (Erve Bosman) een aantal dansen in onder leiding van Erna Luttikhedde-Wes en Riky Bannink- Blekkenhorst, voormalige leden van de Deldense groep "Midden Twente". Dit samen oefenen ging voorspoedig: de jonge groep werd besmet met het folklorevirus en de vereniging werd opgericht. In de statuten is destijds opgenomen het "oale" (=oude) in ere te houden en uit te dragen, zodat het doorgegeven kan worden, en wel in de ruimste zin des woords.
De kostuums, die tijdens het dansen werden gedragen, kregen de leden van ouders, grootouders, familie en/of bekenden. Het is dus authentiek gedragen klederdracht van rond 1900. Deze kleding is door de dansers gedragen tot 1984. De groep besloot toen de kostuums te vervangen. De "Stedeker Daansers" werden populairder en de kleding ging slijten. Daarnaast werd het programma uitgebreid met kledingshows. Om de authentieke kleding te bewaren, moest het niet verbruikt worden. Met vereende kracht werd tijdens een eendaagse actie ongeveer € 5445 opgehaald en met veel hulp en eigen werkzaamheid kon de dansgroep zich tijdens een folklore avond in een luchtig zang en dans programma op 27 april 1984 in de nieuwe kleding laten aanschouwen. Heden is de kledij uitgebreid met een zondagskostuum en een daagse uitgaansdracht “zomerkostuum” waarin gedanst wordt van mei tot en met september.
In 1967 ontfermden Jan en Stien Olijslag zich over de " Stedeker Daansers" Er veranderde veel: vele nieuwe dansen, lidmaatschap van de Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland (F.F.G.N.), contacten met diverse andere (folkloristische) dansgroepen en de eerste buitenlandse reis in 1970 naar St. Lorenzen in de Dolomieten/Noord-Italië. Momenteel bestaat het programma uit ± 60 dansen. Tijdens ons eerste internationale folkloristische festival in 1975 werd de kindergroep "Stedeker Krummels" opgericht. In eerste instantie kinderen tussen 6 en 12 jaar en nu in de leeftijd van 4 tot en met 6 jaar.De deel van de boerderijen van leden waren tot 1967/1968 het onderkomen voor het oefenen van de dansen. Dat was 's winters wel eens problematisch, met vee op stal en kuilvoer op de deel. Een leegstaand kippenhok werd ingericht als oefenlokaal voor de periode vanaf 1967/1968 tot en met 2001. De leden hadden er veel plezier, leerden vele dansen en smeedden vele plannen. Vanaf 2002 heeft de groep een andere ruimte tot haar beschikking (zie foto) op een mooie plek in Diepenheim omgebouwd als oefenlokaal en opslagplaats. De lijfspreuk was en is, dat geoefend moet worden om verantwoord folklore zo goed mogelijk uit te dragen, hetgeen nog steeds elke maandagavond gebeurt.
Activiteiten, waarmee " Stedeker Daansers" naam hebben gemaakt, zijn:
- de vijfjaarlijkse festivals met vele buitenlandse groepen, welke particulier worden ondergebracht. Tijdens deze festivals zijn mooie contacten ontstaan, zowel bij de gastgezinnen als de groepsleden. Daarnaast bezocht de groep in de loop der jaren met succes bijna alle Europese landen tijdens festivals. Een gedeelte van de dansers nam deel aan combinatiegroepen voor grote festivals in Amerika en Japan;
- de organisatie van een grote kledingshow met meer dan 600 kledingstukken, waaronder ook kasteelkleding werd geshowd;
- het 40-jarig jubileum van de Federatie met ± 50 Nederlandse groepen met als speciale gast de staatssecretaris van buitenlandse zaken de heer Piet Dankert;
- de uitgave van een eigen boekje over Diepenheim en " Stedeker Daansers": Versmolten Kluntjes.
- het maken van een video van alle oude gebruiken en festiviteiten het hele jaar door;
- klootschieten (zie klootschietgroep);
de oude-fietsen-groep;
- de uitwisselingen met vele regio- en Nederlandse groepen, waarbij werd gedanst, gesport en diverse culturele activiteiten werden ondernomen.
- opname´s in het Guinnes Book of Records 2000.
De vereniging bestaat thans uit 55 leden en ongeveer 30 jeugdleden. De volwassen leden variëren in leeftijden van 24 tot 75 jaar. Voor nagenoeg alle leeftijden is er plaats in de folkloristische vereniging. Naast de kernactiviteiten organiseert " Stedeker Daansers" ook diverse andere activiteiten en heeft de groep het onderhoud van onder andere het clublokaal, de fietsen en kleding in eigen beheer.
Zo hopen de leden van " Stedeker Daansers" hun oude cultuur door te geven, maar ook mensen in binnen- en buitenland te laten genieten van de folklore en volkeren te laten verbroederen. Het doel waarnaar ze streeft is ook door dans, zang en muziek begrip te kweken voor andere culturen.