De grondslag voor de volwassen groep
De “Stedeker Daansers” is een folkloristische dansgroep uit Diepenheim, het kleinste stadje van de provincie Overijssel, een plattelandsgemeente in de Hof van Twente.
De dansgroep is in 1965 opgericht door een groep actieve plattelandsjongeren naar aanleiding van de 5-mei viering. Zij vormden een boerendansgroep met interesse voor “’t oale” (lees: het oude). Zie historie.Het doel van deze jongeren was oude Twentse en in het bijzonder Diepenheimse folklore voor het nageslacht te bewaren. Dit wordt naar buiten uitgedragen door middel van zang, dans, muziek en het verzamelen van oudheden van vroeger zoals kleding,sieraden, schoenen, gebruiksvoorwerpen etc.
De leden dansen in de originele zondagse Deepse dracht zoals die werd gedragen rond 1900. De “Stedeker Daansers” zijn in het bezit van zogenaamde “oude fietsen” waarop in de zomerperiode o.a. tijdens de VVV-5-kastelenroute in en rondom Diepenheim rondgefietst wordt en tussendoor op diverse plekken gedanst.
Op hun repertoire staan:
- Ruim 60 dansen
- Diverse liedjes ook in het dialect
- Kledingshows van diverse kostuums van ± 1790 tot 1950 in vele variaties aangepast aan de tijd van het jaar of het uur van de dag (zie klederdrachten)
- Het beoefenen en begeleiden van groepen van één der oudste sporten het ”klootschieten”
De “Stedeker Daansers” telt thans ongeveer 55 leden. Zij oefenen iedere maandagavond in het door leden zelf verbouwde clublokaal ” `t Schuurke” geheten. Hierbij worden zij begeleidt door muzikanten, die een accordeon of harmonica bespelen. De vereniging maakt tijdens het oefenen én optreden alleen gebruik van ”muzikanten”. Vele optredens worden jaarlijks verzorgd door de ”Stedeker Daansers” voor bejaarden, toeristen, verenigingen, bruiloften, braderieën, studenten of zij neemt deel aan door andere folkloristische dansgroepen georganiseerde festivals, zowel nationaal als internationaal. Zo hebben de leden vele landen bezocht zoals Italië, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Amerika, Duitsland, Polen, Zweden, Japan,Hongarije,Litouwen en Portugal.
Eens in de 5 jaar wordt een internationaal folkloristisch festival georganiseerd, voor het eerst in 1975. Deze festivals worden bezocht door vele duizenden bezoekers. Tijdens het festival in het jaar 2000 zijn twee recordpogingen gevestigd voor het Guinness Book of Records met:
Folkloristisch dansen op klompen met 392 dansers gedurende 30 minuten en 36 seconden non-stop als één lint door de straten van Diepenheim gedanst op muziek van accordeons en harmonica´s (= Nederlands-Belgisch record).
- 22 minuten en 5 seconden non-stop muziek spelen met 566 harmonicaspelers (=Guinness World Records)
Vele oude tradities worden in ere gehouden. Voorbeelden hiervan zijn de kindergroep de ”Stedeker Krummels” met hun versierde palmpasenstokken op Palmzondag, die in een optocht naar het Sterrenbos gaan om daar eieren te zoeken. Verder het zogenaamde ”kroamschudden”. Een zeer oude traditie die langzaam maar zeker uitsterft. Hierbij wordt een grote krentenwegge aangeboden aan de ouders bij de geboorte van een zoon of dochter.
Het dansrepertoire van de “Stedeker Daansers” bestaat uit ruim 60 dansen. Specifieke dansen, zoals de Veleta, Spaanse Wals, Duitse Polka, Rozenwals, Hoksebarge, Reggewals etc. werden veelal gedanst tijdens bruiloften. Bij iedere dans behoort een verhaal waarom bepaalde handelingen bij de dansen horen. Tijdens het dansen wordt er ook veelal gezongen.